Sprangridning

Det finnes en rekke ulike spennende typer hestesporter der ute og i denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på sprangridning. Vi har nok alle hørt om sprangridning, men hva går det egentlig ut på? Dette skal du få lære mer om nå!

Hva er sprangridning?

I sprangridning så gjelder det å få mest mulig poeng. Det vil si at hesten og rytteren må samarbeide for å komme over ulike hinder. Det er poengsystem som følges. I første omgang gjelder det å komme seg gjennom banen med minst mulig feil innenfor en satt tid. Du vil deretter få minuspoeng/feilpoeng, Det regnes poengtrekk ved ulike hendelser. For eksempel hvis du faller av hesten kan du bli eliminert eller rir hindrene i feil rekkefølge. Hver enkelt konkurranse har forskjellige regler i forhold til hvordan poeng gis. Dette er lurt å sette seg inn i før man ser på hestesport uansett. Du vil finne forklaringer til de ulike konkurransene på nettsidene eller i brosjyrene du får tildelt på konkurransen.

Ulike typer hindere

I sprangridning finnes det 9 ulike hindere. Det er nok lettere å se på bilder av disse hindrene, men de inkluderer blant annet “kryss-hinder” som er to bommer som former et kryss. “Svinerygg” som er et hinder som blir brukt i feltritt. Dette er rett og slett en bratt bakke ned til et hinder. Du har også rekker og murer som er ganske åpenlyse på hva de er.

Det har ikke blitt introdusert nye hindre i nyere tid, men det finnes andre hindere som brukes i andre typer hestesport som ikke er på en sprangbane.

Visste du at kvinner ikke fikk lov til å holde på med sprangridning før 1920? Er ikke det ganske vilt?

Sprangridning er en sport som ikke får utrolig mye oppmerksomhet, men den har et solid miljø i Norge.