Legendariske veddeløp

At hestesport er populært over store deler av verden vitner den store interessen for løp som The Grand National (galopp) og Prix d’Amerique (trav) om.

Grand National

Grand National er en stor begivenhet i Storbritannia og for hesteinteresserte over hele verden. Løpet er et hekkeløp – steeplechase – som går over nesten 7 kilometer , dvs to runder på den klassiske Aintree Racecourse i Liverpool. Det ble arrangert første gang i 1839 og er således antakelig det veddeløp i verden med lengst sammenhengende historie. Løpet har vært direkte TV-sendt siden 1960 og går ut til mer enn 140 land. Slik ses det årlig av trolig mellom 500 og 600 millioner mennesker. Og seerne er veldig ofte folk som ikke ellers er særlig opptatt av å se på veddeløp eller spille på hester. For veldig mange briter har det blitt en slags kulturell begivenhet man ikke vil gå glipp av.

Som løp betraktet er det imidlertid meget krevende og er blitt kalt den ultimate testen både for hest og rytter. Det er først og fremst på grunn av de mange vanskelige hindrene som skal passeres. Hindre som har fått egne navn. Mest kjent er nok Becher’s Brook, The Chair og the Canal Turn. Det er slett ikke sjelden at hester går over ende og til dels stygge skader både på hest og jockey er ikke uvanlig. Det er spesielt tilfelle når været er dårlig og banen er glatt. Mange ubehagelige scener har utspilt seg fremfor øynene på mer eller mindre sjokkerte tilskuere på plass eller foran TV-skjermene. Men det er kanskje bare med på å addere til spenningen ved løpet for tross stygge ulykker forminskes ikke interessen for løpet. Hvis du ønsker å bette på oddsen, en av  beste sidene er Unibet Euro betting.

Også her i Norge kunne man se løpet på direkten i mange år. Grand National Steeplechase er det hekkeløp i Europa med den høyeste pengepremien. I fjor kunne vinneren kamme hjem hele en million pund. Årets vinner etter en meget dramatisk sluttspurt ble Tiger Roll med jockey Davy Russell i salen. Nest års Grand National går av stabelen primo april 2019.

Travsportens VM

Mens Grand National er et høydepunkt for galoppinteresserte, så er Prix d’Amerique noe av de samme for de som er mer opptatt av travsporten. Løpet er det største og mest prestisjefylte travløpet og i markedsføringen profileres det gjerne som et slags travsportens VM. Det finner sted i Frankrike. Nærmere bestemt på Vincennesbanen rett utenfor Paris og det skjer alltid på siste søndag i januar.

Også her er det snakk om betydelige pengepremier. 450.000 euro kan vinneren putte i lomma. I likhet med Grand National er dette et løp med lange tradisjoner selv om det ikke på noen måte kan måle seg med det engelske løpet i så måte. For mens Grand Nationals historie startet i 1839 så startet Prix d’Amerique først i 1920. I alle fall snart hundre år gammelt. De aller fleste vinnerne av dette hederskronede løp er franske ekvipasjer. Våre svenske naboer har imidlertid sikret seg flere seire og kusken Björn Goop kunne så sent som i år ta med seg pokalen – og pengene – hjem til Sverige da den fantastiske Readly Express var hesten som passerte mållinjen ført. Også 2014 og 2006 var det svensker som vant første pris. Noen nordmann på toppen av pallen har det enda ikke vært, men mange gode plasseringer har det likevel blitt.